Още две поколения ще са с ниски пенсии

Интервю на Мария Костова за замразяването на възрастта и стажа за излизане в заслужен отдих

(източник: в.Преса)

––––––––––––––––––––––-

 • Г-н Нейков, Вие сте един от бащите на пенсионната реформа, как гледате на идеите на левицата за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране?

Виждам продължение на политиката на предишната Тройна коалиция – разрушаването на осигурителната ни система е в ход. Това, което направиха през 2005-2009 година – да я ерозират и да „гарантират“ по този начин огромен дефицит, сега върви с още по-голяма скорост с тези изменения, които се предлагат. С тях се постигат две цели. Обрича се на неуспех моделът и се гарантира продължаващо увеличаване на дупката в осигурителния бюджет. Казано по-просто, това означава, че се гарантират в продължение на десетилетия занапред ниски пенсии на българите.

 • Първоначално намеренията на управляващите бяха замразяването да е само за 1 година. Факт е обаче нов проект за промяна в Кодекса на социално осигуряване, в който срок няма.

Всъщност те никога не са имали намерение да правят каквото и да било за укрепване на осигурителната система. Затова и не вярвам на приказките за една година. От новия законопроект се вижда, че въобще не говорим за замразяване на пенсионната възраст. Сега вече лъснаха истинските им намерения. Всъщност се прави решителна крачка назад. С проекта се въвежда пенсиониране с 2 години по-рано за всички. Т.е. връщаме се на нива отпреди 7-8 г., защото предложението в новия текст гласи, че всички лица могат да се пенсионират 2 години преди навършването на възрастта и стажа такива, каквито са в момента. Това означава, че от 1 януари 2014 година жените ще могат да се пенсионират на 58 години и 8 месеца, а мъжете – на 61 години и 3 месеца за мъжете. Пак казвам, имаме законопроект, имаме политическа воля, не за замразяване, а за намаляване на пенсионната възраст. Нещо абсолютно уникално, за да не кажа ненормално. Няма такъв случай в Европа.

 • Как тези намерения кореспондират с препоръките на Еврокомисията за увеличаване на възрастта за пенсиониране? Трябва ли ни пореден шамар от Брюксел, за да се промени нещо?

По никакъв начин не кореспондират. Това предложение е в тотално противоречие с общото развитие на ЕС, с препоръките на комисията, с изводите на т.нар Зелена книга за устойчивото развитие на пенсионните модели. Ние се превръщаме в болния човек на Европа в сферата на социалното осигуряване. Само до няколко години ще имаме дефицит, който сигурно ще е равен на половината на бюджета на НОИ. В момента дефицитът при 8 млрд. лв. бюджет е приблизително 2 млрд. лв. Ще има насочване на все по-голям ресурс от републиканския бюджет към бюджета на НОИ, което ще означава милиарди да се отнемат от образованието, здравеопазването и от всички останали сфери. Просто в момента сме свидетели как системата се дестабилизира за десетилетия напред.

 • Защо се предприемат такива мерки?

Има две обяснения. Или абсолютно нищо не разбират от социално осигуряване, или въобще не ги интересува какво ще стане. Номерът е да се гали електоратът по косъма. Само че това на практика е същата политика, която се водеше в продължение на 45 г. по отношение на условията на труд. Тровеха хората и вместо да оправят нещата казваха: „Ето ти кофичка кисело мляко, аз се грижа за теб.“ И хората се биеха за кофичката кисело мляко вместо да се бият за подобряване на условията на труд. Абсолютно същото е. Сега с тези действия се гарантират ниски пенсии на поне още две генерации българи, след което ще се казва с героични усилия ви намерихме 50 лв. за Коледа и трябва да сте благодарни.

 • Премахва се и възрастта за пенсиониране на военните.

В момента виждаме как вътре в управляващото мнозинство взаимно се настъпват и си извиват ръцете, защото това, което се предлага, не се споделя нито от Консултативния съвет към социалния министър, нито от ръководството на Министерството на труда и социалната политика, нито от социалните партньори. Действа се на принципа „Е, няма значение какво мислите вие експертите, ние взимаме решенията и толкоз.“ Това, което се прави в момента, е грях към българските граждани, защото под егидата на грижа за хората се разрушава осигурителната система.

 • Може пък проектът да не мине на второ четене. Не се знае как ще гласуват от „Атака“, и ДПС. ГЕРБ също са против.

Всички експерти до последно ще се борим да не се случва това истинско нещастие, но честно казано според мен водещ аргумент в момента при управляващото мнозинство е инатът. И от тази гледна точка няма да бъда изненадан, ако си го приемат, без въобще да чуят нито един глас.

 • Над 8 хиляди души на митинг на КНСБ излязоха с искане за замразяване на възрастта и на стажа за пенсия за 7 години. Какъв е вашият коментар?

Според мен в момента много институции в България са седнали на пързалката на популизма и се радват, че плъзгайки се надолу, вятърът им ветрее косите и знамената. Това е грешка, това искане на КНСБ се разминава с всякакви експертни разчети.

 • Коя е правилната стъпка за пенсионната реформа?

Вече няма правилна стъпка, защото всичко, което се прави, води до лош резултат. Единственото спасение, като не казвам, че това ще коригира всичко, е незабавно този законопроект да бъде снет от дневния ред на парламента. В този управленски период трябваше да се ускорят действията, водещи до финансова стабилност на системата. Една година вече пропуснахме, вероятно ще пропуснем и следващите няколко. Затова казвам, че белята вече е направена. В социалната сфера няма как да се действа на принципа проба-грешка. Като да речем, взели сме шепа глина, искали сме да направим каничка, пък станало чиния. Е, няма страшно, ще я смачкаме глината и от нея отново ще направим каничка. Този подход е неприложим в социалната сфера. Там каквото си сбъркал и каквото си пропуснал, ще го сърбаш после години наред.

 • Беше обявено, че замразяването не е самоцел, а през това време ще се измисли нов механизъм за автоматично вдигане на възрастта за пенсиониране според продължителността на живота.

Просто на моменти се чудя да се смея ли, да плача ли, защото вижте логиката на обяснението. Ние разбираме, казват управляващите, че трябва да се увеличава възрастта, и защото много го разбираме, затова спираме увеличаването на възрастта. И нещо повече, защото пък напълно го разбираме, затова дори намаляваме възрастта за пенсиониране. А защо го правим? За да можем да седнем и да мислим как след това да увеличим възрастта. Това е някаква шизофрения. Извинявайте, многоуважаеми господа и дами управляващи, не можете ли да мислите прави, а не седнали. Целият експертен съвет им даде купища разчети какво трябва да бъде направено. Вместо това чуваме съвсем друго. Това е толкова смехотворно обяснение, че самите обясняващи не си вярват.

 • Обикновено Световната банка е, да я наречем така, дежурното плашило за всяко правителство, както едно време беше мисията на Международния валутен фонд. Банката в прав текст каза, че осигурителните вноски трябва да бъдат вдигнати, а никой не говори за това.

Това отново показва, че сме си заровили главата в пясъка и въобще не ни интересува каква част от анатомията ни е останала навън. На Световната банка един ден ще й писне, както преди години й беше писнало с българското образование. Просто ще вдигне ръце, ще каже извинявайте, оправяйте се и толкоз. За съжаление управляващите в момента такава тотална некомпетентност ги е обзела, че не искат да чуят никакво мнение – нито местно, нито външно, нито не знам откъде, нито от Луната. А просто стоят, гледат си в пъпа и са решили, че са истина свише. Пак казвам, днес си сърбат попарата, която си надробиха 2005-2009 г., защото тогава дефицита, който получиха от предишното правителство, беше много по-малък. С действията си сега има недостиг, който в момента ги стиска за гушата. Защото, ако те имаха тези 2 милиарда, които се дават за бюджета на НОИ, за да могат да се плащат пенсиите, по друг начин щяха да изглеждат и здравеопазването, и образованието. Те сами се насадиха на пачи яйца.

 • Ще бъде ли по-добър животът на хората с бюджет 2014?

Този бюджет има две лица – нещо като двуликия Янус. Едното лице е възможността да бъде сравняван с предишния бюджет на Дянков. Като се сложат един до друг отделните параметри, управляващото мнозинство може да каже ето, вижте тук има по-голяма минимална заплата, по-високи майчински, по-високи детски. Но зад това проличава другото лице на този бюджет, зад него проличава физиономията и философията Дянков. Няма принципна разлика между бюджетите, правени предходните 3 години и бюджетът за 2014 г. Няма никаква нова политика. Приказките от типа то не може с вълшебна пръчка да се оправят нещата, са отново приказки за наивници. Можеше да се направят десетки други неща, които да покажат нова философия. Така че, ще имаме един вече живян бюджет. Няма да има по-добър живот в 2014-та година. Единственото, за което се моля е, да е успешен туристическият сезон и да е добра селскостопанската година. Защото, ако тия две неща не са както трябва, както се казва жална ни майка, особено на тези, които разчитат на бюджета.

…………………………………………………………………………………………………

http://pressadaily.bg/

Вашият коментар